Ara que la presència mediàtica del volcà s'encalma (en la mesura que deixa que els avions s'enlairin), penjo unes quantes imatges de les moltes que aquests dies han circulat per Internet. Algunes d'elles són realment espectaculars.
Qui sap si d'aquí a unes mesos podrem veure'n -o hauria de dir 'haurem de veure'n'?- de similars...
Per si no n'hi havia prou, les erupcions volcàniques es veu que també provoquen descàrregues elèctriques.
Aquesta imatge de focs d'artifici resumeix l'essència d'Islàndia: foc i gel.
Aquesta altra imatge, tanmateix, té l'element que, ara per ara, més gent associa a Islàndia: cendra volcànica.
Impressió de pantalla que vaig fer dissabte passat. Des de casa es podia seguir còmodament, en viu i en directe, com el volcà vomitava la cendra que ha tingut col·lapsada tota Europa durant dies. Si voleu veure quina la fa el volcà ara mateix, feu clic aquí.
La glacera Eyjafjallajökull es fon i innunda les valls circumdants.
Les innundacions provocades per la fosa de la glacera provoquen danys importants. A les dues imatges de més amunt es veu l'estat que presenten ara mateix alguns trams de la Ring Road, carretera que dóna la volta a Islàndia i que tenim previst de recórrer aquest estiu.
La mare dels ous.
Una imatge posterior del cràter, on la neu i el gel que l'envoltaven ja s'han fos.
Imatge satèl·lit d'Islàndia on es veu perfectament la cortina de fum que surt en direcció sud-est i que permet entendre perquè l'aeroport de Reykjavik no va ser precisament l'aeroport més afectat pel cèlebre núvol de cendra.
Lava. En Xevi i jo tenim el ferm propòsit de fer-hi crispetes al damunt.
Avui migdia he estat rastrejant la web, una vegada més, a la caça i captura d'una tenda de campanya. La tenda que necessitem per anar a Islàndia ha de ser al màxim de lleugera per poder-la carregar dins les alforges, però alhora suficientment espaiosa perquè dos individus com en Xevi i jo hi puguin passar 13 o 14 nits seguides -i, eventualment, en cas de mal temps, algun dia sencer- sense quedar convertits de per vida en siamesos. Pel que he pogut trobar fins ara, la Ferrino Spectre 2 sembla ser la millor opció si tenim en compte la relació qualitat - espai - pes - preu.
Unes hores més tard, o sigui fa uns minuts, he entrat al Vilaweb per informar-me del què es cou al món un bon dijous 15 d'abril de 2010. La meva sopresa ha estat majúscula en veure en portada la següent notícia:
Cancel·lats els vols al nord d'Europa també demà al matí
Avui s'han cancel·lat més de quatre mil vols arreu d'Europa i desenes d'aeroports del país · La major part de les companyies avisen que no volaran fins demà al migdia · França tanca també els aeroports de París
L'espai aeri del Regne Unit, d'Irlanda, de Noruega, de Dinamarca, de Bèlgica, dels Països Baixos, d'Alemanya i de la part del nord de França ha quedat tancat per causa del núvol de cendra procedent de l'erupció d'un volcà a la glacera Eyjafjallajökull, a Islàndia, i s'han hagut de cancel·lar més de quatre mil vols. La major part de les companyies aèries europees estan anunciant que cancel·laran també els vols de demà al matí, molts d'ells amb origen o arribada al nostre país. Podeu veure el volcà en erupció ací (webcam).
Ben mirat, potser la tenda Ferrino Spectre 2 no sigui la millor opció... Veient l'evolució que està seguint el maleït volcà, tal vegada ens hauríem de cercar algun habitacle amb parets una mica més reforçades, no us sembla?
Us deixo amb un altre vídeo de l'erupció. Cada dia que passa circulen imatges més espectaculars:
Pel que diuen els experts (uns senyors que saben molt sobre alguna cosa i que solen errar les prediccions), no està previst que l'erupció del volcà Fimmvörðuhálsi, a la glacera de Eyjafjallajökull, vagi a més. Açò sí, pel que diuen aquests experts, pot ser que el volcà segueixi vessant lava durant setmanes o fins i tot mesos.
Si voleu veure en viu i en directe l'erupció volcànica, seguiu aquest enllaç:
Nosaltres anem preparant-nos per anar a Islàndia, però Islàndia també es prepara per rebre'ns a nosaltres.
La glacera Eyjafjallajökull, que cobreix una àrea d'aproximadament 100 km², és una de les més petites d'Islàndia. Està situada al nord de Skógar i a l'oest de la glacera més gran de Mýrdalsjökull.
La capa de gel de la glacera cobreix un volcà de 3-4 kms de diàmetre i 1.666 m. d'altitud. Aquest volcà ha erupcionat amb una freqüència relativament alta des de l'Edat del Gel. La darrera erupció ha començat el març del 2010 i, abans d'aquesta, l'erupció més recent fou la del 1821 al 1823, que causà un col·lapse glacial (jökulhlaup en islandès) que resultà fatal.
No sé quina previsió hi ha a hores d'ara, però si aquesta erupció també ha de durar dos anys, podria ser que ens trobéssim algun obstacle en el camí...